miercuri, 30 iunie 2010

6 moduri pentru a avea o piele frumoasa


Un organism care functioneaza normal, care are o digestie corespunzatoare si care dispune de toti nutrientii de care are nevoie, va avea si o piele frumoasa. De asemenea, daca avem grija de pielea noastra, inseamna ca ne ingrijim de tot corpul, pentru ca ceea ce este bun pentru piele, este cu siguranta benefic si pentru intreg organismul.

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Ea ne protejeaza impotriva bacteriilor si ajuta la reglarea temperaturii corpului. Este alcatuita din trei straturi: stratul exterior - epiderma, stratul de mijloc - derma si stratul de sub acesta - stratul subcutanat.

Un prim pas pentru o piele frumoasa este renuntarea la obiceiurile alimentare proaste. Dieta pentru o piele sanatoasa trebuie sa contina alimente cu proprietati anti-inflamatorii, creata initial pentru persoanele care au anumite probleme ale pielii, de exemplu eczeme. De asemenea, un astfel de regim este eficient pentru cei cu psoriazis sau matreata, iti da energie si imbunatateste simptomele rozaceei. Totusi, pentru a urma un regim alimentar sanatos, nu trebuie neaparat sa ai probleme cu pielea.


Modalitati pentru a avea o piele sanatoasa

Vrei si tu sa scapi de problemele legate de piele, dar nu stii cum sa procedezi? Iata 6 modalitati oferite de Daily Mail pentru a avea o piele sanatoasa:

1. Imprieteneste-te cu alimentele verzi!

Un pas esential pentru o piele frumoasa incepe cu o flora intestinala sanatoasa, consum de alimente si bauturi verzi care au efect de alcalinizare asupra organismului si evitarea alimentelor acide. In stomac, de exemplu, mediul este uneori acid. Totusi, in general, tesuturile corpului si sangele ar trebui sa fie usor alcaline.

Exista doua modalitati de a afla nivelul aciditatii in organism: medicul poate testa nivelul pH-ului sangelui sau cu ajutorul unor benzi speciale pentru pH care testeaza saliva sau urina. Acestea sunt realizate din hartie de turnesol, care isi schimba culoarea atunci cand intra in contact cu substante acide sau alcaline. Valoarea pH-ului trebuie sa fie intre 7 si 7.5. Exista mai multe substante care cresc aciditatea. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt: otetul (cu exceptia otetului de mere), bauturile alcoolice, margarina, carnea de porc, de vita, de somon, cafeaua, ceaiul negru, unele branzeturi, muraturile, nucile, orezul alb, zaharul si produsele din faina alba. Totusi, specialistii nu recomanda renuntarea completa la aceste alimente, ci doar consumul lor in cantitati moderate.

Alimentele alcalinizante includ: spanacul, ardeii, dovlecelul, broccoli, morcovii, castravetii, varza, cartofii dulci si lamaile. Desi acestea din urma sunt considerate acide, odata ajunse in organism ele au efect de alcalinizare. Avocado, sparanghelul, usturoiul, ceapa, ridichile si rosiile nefierte au, de asemenea, un efect de alcalinizare usoara. Pe langa acestea, se recomanda renuntarea la tutun si alcool, consumul de opt-zece pahare de apa pe zi si, daca este cazul, administrarea de suplimente probiotice.

2. Nu uita de acizii grasi nesaturati!

Acizii grasi nesaturati (omega 3 si omega 6) sunt deosebit de importanti pentru sanatea intregului organism, dar si pentru cea a pielii. Omega 3 asigura hidratarea pielii si il poti gasi in uleiul de peste - sardine, pastrav, hering, somon, macrou, dar si semintele de in, nuci si legumele verzi. Omega 6, care se gaseste in semintele de in, nuci, legume verzi, dar si oua si peste, imbunatateste, de asemenea, hidratarea pielii, nomalizeaza tensiunea arteriala, previne bolile cardiovasculare si reduce riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer.

Consumul de grasimi saturate din carne, lactate, prajeli poate provoca inflamatii, poate favoriza uscarea pielii si poate accentua procesul de imbatranire a acesteia. De asemenea, creste riscul bolilor de inima, astmului, eczemelor si acneei.

Pentru tenul uscat, psoriazis, rozacee, matreata sau imbatranirea prematura a pielii, specialistii recomanda suplimente de acizi grasi omega 3, concomitent cu consumul de ulei de peste de doua sau de trei ori pe saptamana. De asemenea, pentru a reduce efectele negative ale grasimilor saturate trebuie sa consumi ceapa, ghimbir, sofran, vin rosu, vitamina E si seleniu.

3. Mananca mai putin!

Melatonina este un hormon eliberat in timpul somnului care are un efect antioxidant. Pe masura ce inaintezi in varsta, capacitatea organismului de a produce melatonina scade. Cand lucrul acesta se intampla, adormi cu dificultate si chiar daca dormi opt ore pe noapte, nu te simti odihnita. Cu toate acestea, un studiu publicat in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism a demonstrat ca nivelul melatoninei poate fi controlat prin dieta. Cercetarea, efectuata pe maimute, a durat 12 ani si a aratat ca reducerea caloriilor nu imbunateste doar producerea de melatonina, scade, de asemenea si tesutul adipos din organism, reduce nivelul glucozei in sange si scade riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer.

Potrivit specialistilor, nu este nevoie sa iti numeri toate caloriile. Este suficient sa reduci treptat portiile. La o masa, de exemplu, jumatate din portie trebuie sa fie compusa din salata sau legume, iar cealalta jumatate din carbohidrati si proteine. La gustare, opteaza pentru ceva sanatos, de exemplu un mar sau migdale si renunta neaparat la chips-uri. Consuma proteine la doua dintre mesele principale. Atunci cand acestea sunt de origine animala, marimea si grosimea portiei trebuie sa fie de o palma. Mananca maxim doua portii de carne rosie, maxim doua de carne alba si peste portii de fructe de mare pe saptamana. O alta recomandare este sa nu te infometezi. Lucrul acesta dauneaza grav pielii tale. Mananca echilibrat si nu sari peste nicio masa.

4. Foloseste produse de calitate pentru ingrijirea pielii!

Foarte multe produse destinate ingrijirii pielii contin ingrediente pe care studiile stiintifice le-au considerat daunatoare pentru piele. Lauril sulfatul de sodiu, de exemplu, patrunde in piele si afecteaza functie sa de protectie. Formaldehida poate irita pielea si poate declansa reactii alergice cum sunt eruptiile cutanate si chiar palpitatii la inima. De asemenea, poate agrava astmul.

Daca vrei sa-ti pastrezi pielea tanara pentru cat mai mult timp, protejeaza-te de soare. Aplica o crema cu efect protector pe partile cele mai sensibile ale corpului: fata, gat, decolteu, maini. Citeste intotdeauna etichetele produselor pe care le folosesti. Poti opta pentru produsele pentru copii pentru ca acestea nu contin parfum si au o concentratie mai scazuta de substante chimice.

Daca ai tenul uscat, riduri sau daca pielea ta sufera de imbatranire prematura, foloseste o crema exfolianta sau un scrub care iti va lasa pielea moale si catifelata. Nu iti exfolia pielea daca ai acnee sau eruptii cutanate.

5. Dormi suficient!

In timpul somnului corpul tau elibereaza o serie de hormoni care au diferite functii pentru organism. Unul dintre acestia este melatonina. Intunericul stimuleaza producerea acestui hormon, asadar este recomandat sa dormi intr-o camera intunecoasa si bine aerisita.

Alimentele care favorizeaza un somn linistitor contin triptofan, un aminoacid pe care organismul il foloseste pentru a produce serotonina sau melatonina. Dintre alimentele bogate in triptofan fac parte: laptele, branza de vaci, iaurtul simplu, fructele de mare, carnea de curcan, cerealele integrale, orezul brun, fasolea, lintea, ouale, alunele si semintele de floarea-soarelui.

6. Expune-te la soare cu moderatie!

Lumina soarelui este esentiala pentru sanatate. Trebuie sa te expui cate putin, in mod regulat, astfel incat pielea sa poate produce vitamina D. 10 minute pe zi sub razele soarelui, in perioadele recomandate de specialisti, te vor feri de o eventuala deficienta de vitamina D.

Prea mult soare poate fi insa daunator. Expunerea la razele UVB poate provoca diferite forme de cancer de piele, iar razele UVA patrund adanc in piele si favoriza imbatranirea prematura a acesteia. Radiatiile UV patrund prin ferestre, parbrize si imbracamintea subtire. De aceea, atunci cand stai in soare, este recomandat sa ai haine care sa te protejeze si sa porti palarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu