marți, 1 noiembrie 2011

Scurta istorie a rochiei

ImageFie ca a acoperit perfectiunea unei zeite, voluptatea unei curtezane sau trupul trudit al unei taranci, rochia a fost intotdeauna  acel „ceva” care a facut femeia...femeie.


Acesta este si unul dintre motivele pentru care istoria acestui obiect vestimentar este atat de complexa. Daca haina nu-l face pe om, ea cu siguranta ni-l descrie in termeni simbolici, atat pe el cat si istoria sa. Evolutia rochiei, focalizata pe diverse perioade si civilizatii ofera detalii pretioase privind ierarhizarea in societate, conceptiile si mentalitatile vremii.

Rochia Egiptului antic a evoluat promovand dezgolirea trupului. Prima rochie atingea nivelul gleznelor in lungime, era confectionata din in, materialul era innodat sub sani pentru sustinere iar manecile ajungeau la incheietura mainii. Modelul care a urmat era prins de umeri si se asemana cu furoul de azi. Goliciunea corpului in aceasta perioada avea cu totul alte conotatii, nefiind considerata o indecenta, marturie sta si tinuta slujnicelor care era compusa numai din fusta, bustul nefiind acoperit.


Scurta istorie a rochieiDaca sari-ul indiencelor oferea varietate prin intermediul procedeelor de infasurare a panzei in jurul corpului, in China, rochiile nu trebuiau sa incurajeze imaginatia. Femeile de la tara, de altfel, purtau pantaloni. In Japonia, tarancile  munceau pamantul la bustul gol, insa vestimentatia femeilor din inalta societate a fost marcata de celebrul kimono din matase.

Un semn de eleganta era purtarea unui numar cat mai mare de kimono-uri suprapuse, putandu-se ajunge pana la 20 de astfel de costume.
 


Scurta istorie a rochieiRochia anticilor greci era tunica, vesmant simplu in ansamblul sau, desi putea varia in functie de activitatea sociala intreprinsa, asa cum se intampla in cazul cretanelor. Vestimentatia doamnelor din inalta societate, preotese, printese, frapa insa prin podoabe,complexitate si lux.

Perioada Evului Mediu, a cavalerilor si a printeselor va marca in vestimentatia femeilor un proces de emancipare intelectuala si laicizare. Desi dotata cu trena, rochia permite intrezarirea gambei. Bustul este pus in valoare de decolteul in V, materialul fiind apoi prins imediat sub sani.

Ca si restul artelor, moda va fi revolutionata in timpul Renasterii. Raspunzatoare de urmatoarele schimbari care se vor impune in designul vestimentar sunt doua accesorii clasice: crinolina si corsajul.


Scurta istorie a rochieiModa crinolinei va fi introdusa de o infanta a regelui Spaniei, ca modalitate de a-si masca soldurile proeminente. Paradoxal, diametrul rochiei in aceasta zona va creste semnificativ, prin intermediul unei carcase de metal in forma de clopot care infoia fusta.

Vestimentatia
despre care vorbim va pune insa numeroase dificultati de miscare, circumferinta la poalele rochiei ajungand la un record de 8m.

Alte elemente esentiale in tinuta femeilor voi fi mantiile, accesorizate si ornamentate in functie de zona geografica si de statutul social al posesoarelor si manecile detasabile, bufante, impodobite cu pietre pretioase, perle, etc.

ImageUrmatoarea inventie care va impune schimbari importante in moda va fi corsetul. Acesta din urma apare in Italia secolului al XVI-lea, este confectionat din benzi de metal fixate cu balamale, avand menirea de a da bustului forma ideala. Corsetul va supravietui urmatoarelor schimbari, va impune moda taliei de viespe, urmand sa fie inlocuit abia in anul 1914 de sutienul inventat de Mary Phelps Jacob.

Trena deja mentionata in Evul Mediu va fi relansata de fiicele regelui Ludovic in secolul al XV-lea, cu acelasi rol intial ca si al crinolinei – de a masca defectele de tinuta, respectiv picioarele groase ale printeselor. In timp, lungimea trenei va marca statutul social detinut de o femeie. Recordul este detinut de regina Ecaterina a II-a, sotia lui   Petru I care, cu ocazia propriei incoronari, in 1729, va etala o trena de 70 m. Pentru sustinerea acesteia a fost nevoie de serviciul a numai putini de 50 de paji.

Secolul al XVI-lea va reduce fastul tinutelor, crinolina va fi mai scurta, in detrimentul aspectului atragator al siluetei feminine.

Secolul al XVII-lea va prelua aerul modest impus de doamna de Maintenon, sotia secreta a lui Ludovic al XIV-lea. in schimb, va patrunde moda decolteului adanc.

Revolutia industriala care va marca secolul al XIX-lea va impune o „cultura a confectiilor”, incurajand comertul vestimentar de masa.

Scurta istorie a rochieiSecolele urmatoare, pana in ziua de azi se vor debarasa complet de rochia incomfortabila, optand pentru materiale mai usoare, croieli confotabile, fuste scurte. Rochia a fost unul dintre acele obiecte vestimentare supuse metamofozarilor constante, atat in trecut cat si in prezent.

De neuitat este inovatia casei de moda Chanel care a declansat un adevarat scandal social prin crearea rochiei pantalon, culminand cu o investigatie medicala a buclucasei rochii.

Daca secolele XIV-XVIII vor fi marcate de fast si lux in detrimentul comoditatii, acum moda pare sa se intoarca la originile sale, spre nuditatea corpului, spre libertatea de miscare promovata in Antichitate, inchizand unul din cercurile timpului.

O scurta istorie a dantelei

Sezon dupa sezon, dantela isi face aparitia pe podiumuri, atat la New York, cat si la Paris.

Dantela alba crosetata este preferata vara, iar iarna, rochiile de dantela rosie sau neagra ne ajuta sa intram in spiritul sarbatorilor.

Insa de cat timp este prezenta dantela in moda? Si mai mult, de ce regalitatea o iubeste atat de mult?






Regina Elisabeta I a fost o “dantelo-fila” inraita a secolului al 16 - lea. O putem urmari intr-una dintre tinutele sale imense.

O scurta istorie a dantelei

“The Lacemaker”de Johannes Vermeer

O scurta istorie a dantelei

Gulerele de dantela, salurile de dantela si producatorii de dantela si-au gasit caminul in secolul al 17 – lea in partea de nord a Europei. Dantela era folosita pentru a decora orice, incepand de la rochii pana la clante, un trend care din fericire nu s-a transmis in secolul 21.

Charles I si Henrietta Maria a Angliei de Anthony van Dyck

O scurta istorie a dantelei

Se spune ca Henrietta Maria a ajuns in Anglia, pentru a-si incepe mariajul cu Charles I, cu o hoarda de materiale de lux. In portretul de mai sus cei doi poarta gulere de dantela asortate, un obicei care, din fericire, a pierit.

Daca in urmatoarea prezentare a lui McQueen am vedea 2 manechine imbracate in armura si dantela cu siguranta am considera look-ul ridicol. Dar printul Charles Louis si Elector Palatine (fratele sau) si-au insusit in totalitate aceasta “uniforma” in 1637.

O scurta istorie a dantelei

Maria Antoaneta a la Rose, de Elisabeth Vigee-Lebrun, 1783.

O scurta istorie a dantelei

Iat-o si pe Maria Antoaneta demonstrand cum se obtine look-ul dantelat. Cine a spus ca nu era la moda?

Dupa o explozie in popularitate in anii 1700, dantela a decazut in ochii populatiei la sfarsitul anilor 1800 (multumita Mariei Antoaneta). Femeia din poza prezinta o rochie cu multe straturi intrigante de dantela, care incalzeau intr-un mod elegant.  

O scurta istorie a dantelei

Regina Victoria si-a demonstrat serios angajamentul fata de dantela in 1897. A se observa valul, evantaiul si fusta asortata. Sunt sigura ca fraza “Nu poti purta niciodata suficienta dantela” se aplica numai familiei regale.

O scurta istorie a dantelei

In zilele chic ale anilor 1920, lungimea “sub genunchi” a usurat silueta, deseori prin intermediul dantelei.

O scurta istorie a dantelei

Dantela si nuntile regale merg mana in mama. Aceasta silueta fantomatica este Lady Elizabeth Bowes Lyon (Regina Mama raposata) la nunta sa cu Ducele de York din 1923. Din cate tin minte Lily Allen Cooper a imprumutat voalul pentru nunta sa.

O scurta istorie a dantelei

“Am furat draperiile bunicii, si nu i le dau inapoi”. Din cate am inteles acesta este o declaratie reala a acestei dansatoare de la Moulin Rouge, Paris, din 1926.

O scurta istorie a dantelei

O femeie tanara mexicana pozeaza intr-un costum negru de dantela in 1928. Am un sentiment ca Domenico Dolce si Stefano Gabbanna sunt foarte bine familiarizati cu aceasta imagine.

O scurta istorie a dantelei

Femei care produc dantela, insula Burano, Italia, 1954. Dolce&Gabbana sunt cunoscuti pentru includerea unor fotografii de acest gen in prezentarile lor, pentru a sublinia maiestria incredibila necesara producerii dantelei.

O scurta istorie a dantelei

Iat-o pe Grace Kelly in rochia sa eleganta de dantela in care s-a casatorit in 1956.

O scurta istorie a dantelei

Regina Elisabeta a II – a sosind la o petrecere in 1959, purtand o rochie de dantela de culoarea lamaii.

O scurta istorie a dantelei

Costumul de dantela Biba din 1964 demonstreaza ca dantela poate functiona si impreuna cu o silueta minimalista.

O scurta istorie a dantelei

Madonna se straduieste sa arate bine in look-ul ieftin, intins si dantelat al anilor 1985. Cu toate acestea trend-ul a fost adoptat de peste 94% din populatia adolescenta a vremii.

O scurta istorie a dantelei

Diana, printesa de Wales, la o cina in Washington, in 1985. Rochia de mireasa de “zi cu zi”este foarte dificila de purtat si de sustinut.

O scurta istorie a dantelei

Colectia Prada toamna/iarna 08/09 a fost dedicata ideii ca dantela ar trebui sa fie prezenta in viata unei femei de la nastere pana la moarte. Aceasta prezentare a provocat o adevarata renastere a dantelei in cercurile inalte de moda, fenomen care inca asteapta sa se stinga.

O scurta istorie a dantelei

Acestea sunt probabil cele mai populare maneci din lume. Rochia Ducesei Catherine a inspirat milioane de rochii, pe masura ce femeile de rand si-au dorit sa se casatoreasca in dantela, asemenea unei printese adevarate.

O scurta istorie a dantelei

Broderia engleza a fost tema colectiei Louis Vuiton primavara 2012 de la Paris. Nu este tocmai dantela, dar sunt sigura ca va face furori in sezonul ce urmeaza.

O scurta istorie a dantelei